Pages

Thursday, April 14, 2011

INFO TELUR TIRUAN

Info Telur Tiruan

1. Sama seperti telur gred A tetapi tidak mempunyai rasa selepas dimasak.
2. Putih dan kuning telur akan segera bercampur, berbuih dan kelihatan cair apabila di pecahkan. Pusat telur @ chalazae juga tidak kelihatan seperti telur biasa.
3. Warna kuning telur lebih terang.
4. Cengkerang telur agak berkilat berbanding telur biasa.
5. Bunyi akan kedengaran bila digoncang kerana mengandungi air berlebihan daripada bahan pepejal.
6. Ketika digoreng, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
7. Mengandungi asid benzoik (bahan pengawet) yang menyebabkan kerosakan otak, sel saraf dan penyakit hati.
8. Kalsium klorida pada kulit, alum digunakan sebagai bahan pelembut dan asid amino dijadikan bahan penambah rasa yang memberi kesan kepada sistem saraf, penyakit hati dan saluran darah.

Sumber: CAP

No comments:

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda d sini..tq :)